DE (ON)ZIN VAN MEDITATIE
In mijn vorige blog vertelde ik over mijn eerste kennismaking met meditatie en deze was verre van positief voor mij. Ik had er zelfs een afkeer van en vond het iets wat ik wel eens een keer zou proberen als ik ooit alle tijd had. Ik leefde in de waan van alledag, was een gewillige mee-renner in de ratrace en dacht dat het leven me ‘overkwam’. Herken je dit en mocht jij ook het gevoel hebben dat meditatie niks voor jou is, lees dan vooral even verder.
In 2016 kwam ik tijdens een conferentie ene Bart tegen die in een Ashram in Nederland leefde en ik raakte geïntrigeerd door zijn manier van leven en denken. Ik had het idee dat die manier van leven een groot mysterie zou zijn want hetgeen hij beschreef was voor mij way out of league. Hij gaf aan dat hij meende dat het goed was als ik me ging richten op meditatie, iets waar ik een enorme weerstand voor voelde vanwege mijn eerste kennismaking daarmee (blog). Mij was namelijk nooit goed uitgelegd waarom je zou moeten mediteren en wat het me zou brengen. Naar mijn idee was het om je gedachten uit te schakelen zodat je meer rust zou ervaren. Maar ik had niet echt het idee dat ik rust nodig had; uitrusten deed ik tenslotte wel in het weekend of op vakantie. En gedachten uitschakelen? Welnee, ik stroomde over van ideeën, had geen structuur en een overvolle agenda dus dat ging ‘m echt nooit worden!
60.000 GEDACHTEN
Bart gaf aan dat uitschakelen van gedachten niet het uitgangspunt is maar dat de zin van meditatie wel vaak als zodanig wordt uitgelegd. We hebben gemiddeld 60.000 gedachten per dag en die kan je tenslotte niet zomaar uitschakelen. Daarvoor zou je zoals een Yogi dagelijks uren moeten mediteren en dat jarenlang. De Westerse wereld is daar niet op ingericht. Het zou erom gaan dat je je bewust wordt dat de meeste gedachten over het verleden en de toekomst gaan en dat deze ons niet dienen maar ons hoogstens stress kunnen bezorgen. Het verleden gaat vaak over schuld, schaamte en spijt en gedachten over de toekomst bestaan vaak uit zorgen over wat zou kunnen gebeuren.
Ik vroeg me destijds wel eens af waarom ‘bewuste mensen’ vaak spreken over ‘in het nu leven’ en hoe je dat doet. Jouw gedachten, emoties en handelen in het ‘nu’ bepalen wat er in de toekomst gebeurt dus het is zaak dat je in het ‘nu’ leeft. Zodra je je daar bewust van wordt en de tekenen ervan gespiegeld gaat zien in de buitenwereld, zal je steeds meer in het nu willen leven omdat je daarmee steeds beter leert je leven te sturen.
BEWUSTZIJNSVERHOGING
Bewustzijnsverhoging is een natuurlijk proces en hoort bij onze menselijke evolutie. Het is echter niet ondenkbaar dat je in een heftig proces terechtkomt als je bewustzijn verhoogt. Sommigen noemen het ‘ontwaken’ of ‘verlichting’ als de staat van je bewustzijn, al of niet bewust, verhoogd wordt. Afhankelijk van het te volgen pad krijgt de één in zijn/haar leven meer op zijn bordje dan de ander. Dan kan meditatie een van de manieren zijn om de uitdagingen het hoofd te bieden. Je krijgt namelijk beter en eerder inzicht in het ‘waarom’. Wat het doel is van de moeilijkheden of lastige mensen of situaties die je onderweg tegenkomt . Hierdoor kan je beter anticiperen, erop reageren, erlangs laveren of elimineren.
DUIVELS ALS LEERMEERSTERS
En, uiteraard, als je voor dit uitdagende pad kiest of erop komt, stuurt het universum/God je tests door je personen (en situaties) te presenteren om te bezien of die je uit balans kunnen halen dus om je standvastigheid en toewijding te toetsen. Hierdoor leer je deze lessen steeds sneller en beter intuïtief te herkennen zodra je langer op dit pad bent. Het is de bedoeling dat je op tijd op de rem trapt om ze te ontwijken of een andere afslag te nemen of, als dit niet lukt, deze personen uit je leven te bannen zodat je vastbesloten je gekozen weg kan vervolgen. Het is een test of je je van de wijs te laten brengen door invloeden van buitenaf; door deze duivels in vermomming die je van je pad, jouw missie af halen. Jouw missie is het allerbelangrijkst, ze geven je leven invulling en voldoening, en de tests zijn bedoeld om jou hiervan bewust te maken.
Het nut van deze ontmoetingen en ervaringen is om te leren je grenzen aan te geven, want met dit pad zal je meer verantwoordelijkheden gaan krijgen door de nieuwe taken, partners, collega’s of situaties die dit groeiproces met zich meebrengt. Ze zullen meer in jouw lijn liggen en zijn nodig om je in jouw missie voort te helpen en te ondersteunen.
STRESS VERSUS RELAX
Zie dat als een oefening waardoor je steeds opnieuw je nieuwe manier van leven leert steviger en uiteindelijk blijvend te integreren. Is dat je eenmaal gelukt, dan zullen de tests langzamerhand gaan afnemen, waardoor je leven minder complex en daarmee zorgelozer wordt. Je hebt de tests doorstaan en kan door op een level hoger!
Je zal uiteindelijk harmonie en rust in jezelf en je omgeving gaan ervaren. Je bent oké met jezelf, met of zonder partner bijvoorbeeld. Maar als een partner, die net als jij, ook de moeite heeft genomen om zijn issues/pijnstukken/trauma’s op te lossen, kan er een hechte en harmonieuze relatie ontstaan met gelijkwaardigheid en balans waarin je elkaar aanvult en uplift.
Het vereist discipline, doorzettingsvermogen en bereidheid in volledige waarheid te leven, maar… daar maak je vaak geen vrienden mee. Sommigen zien liever niet jouw waarheid en willen het liefst dat jij degene blijft die ze denken te kennen. Als ze echter met jouw nieuwe relaxte leven meewillen moeten ze gaan werken aan hun eigen pijnplekken/trauma/stress omdat jullie levens anders niet matchen. Auw, ja dat doet pijn! Maar drama en oude wonden passen gewoonweg niet bij een nieuw ongecompliceerd leven. Jij schijnt daar namelijk jouw licht op en het inzien ervan doet pijn want het besef ontstaat dat er werk aan de winkel is. Ze zullen er zelf mee aan de slag moeten, je kan ze wel óndersteunen maar niet óp je laten leunen. En jouw bewuste zelfbescherming kan een kloof scheppen. Het is dus een pad van continu bewuste keuzes maken en daarin volharden om jouw mooiste leven tegemoet te gaan. But hey… I never said it was easy! 🙂
‘Blijf ver van negatieve mensen, ze hebben een probleem voor elke oplossing’
Einstein
De meeste van onze gedachten zijn negatief. Als je een prettiger leven wilt is het dus zaak je daarvan bewust te worden. Door te proberen je gedachten positief te houden, (steeds) minder te oordelen en dankbaar te zijn, kan je invloed uitoefenen op de kwaliteit van je leven. Alles wat je om je heen ziet, of dat nu hardrock muziek is of een dampende ovenschotel, alles is tenslotte ooit een gedachte (Het Woord) geweest..
Het richten van je aandacht op je ademhaling tijdens het mediteren haalt je weg van je gedachten. Toch poppen er weer gedachten op en dat is niet erg, zolang je je er maar van bewust bent. Door je aandacht vervolgens weer te richten op je ademhaling zullen die gedachten geen vat op je krijgen (reageren op die ene app kan ook ná de meditatie, die gedachte kan je dus gewoon loslaten). Langzamerhand word je je bewust van de invloed van je gedachten op je humeur en daarmee op je omgeving. Vervolgens weiger je vanzelf geloof te hechten aan negatieve gedachten en trek je positieve mensen en situaties aan in je leven omdat die met jouw positieve vibe resoneren.
Doordat je ademhaling constant is en je daar dus altijd naar terug kan, richt je je niet op de buitenwereld waar je door afgeleid zou kunnen worden. Ik merk dat als ik tegenwoordig naar schatting een minuut of 10 mediteer, als de praatjesmaker in mijn hoofd stiller wordt, ik vaak in een soort ‘diepere laag’ kom waar er volledige rust is. Het geeft een heel vredig gevoel waarbij je alleen maar ‘bent’ (ik kan het niet anders uitleggen). Alles wat me bezighoudt of -hield valt weg waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten.
TIJD; ONZE GROTE VRIEND
Veel mensen geven aan dat ze ‘geen tijd’ hebben voor meditatie en juist die gedachte is nou nét de reden dat ze het gevoel hebben geen tijd te hebben. Deze gedachte wordt dan dus werkelijkheid voor je. Door geen tijd voor jezelf te maken maar je ontspanning in afleiding te zoeken, zal je dus ook geen tijd krijgen waardoor stress vat op je kan krijgen.
Tijd is rekbaar; denk maar aan de uitspraak van Einstein; ‘Een uur zitten bij een aardig meisje vliegt voorbij als een minuut, maar een minuut op een brandende kachel lijkt wel een uur’. De tijdsduur van een minuut is hetzelfde alleen de invulling is anders waardoor je een ander tijdsbesef krijgt. Dat is relativiteit van tijd; meditatie geeft je als het ware een ander tijdsbesef waardoor je, bij regelmatige beoefening, ervaart dat daarna alles je gemakkelijker af gaat waardoor zorgen en onrust naar de achtergrond verdwijnen.
KLEDING ALS METAFOOR
‘Waarom zou ik mediteren’, kan je je afvragen. Dat idee had ik ook jaren geleden maar ik kan je verzekeren; het is life changing. Je kan de volgende vergelijking maken met je kleding (gedachten) en je kledingkast (brein);
Zie het als je slaapkamer waarin een berg kleren (je gedachten) op de grond ligt.
Je denkt dat je ze niet meer kwijt kan in je kledingkast (je brein) en je neemt daarom ook nooit de tijd (meditatie) om de kleding te sorteren; wat kan er in de was, wat kan weggegooid worden en wat kan er terug in de kast bijvoorbeeld. Toch weet je dat het je veel tijd zal besparen doordat je niet meer naar een bepaald kledingstuk in die berg hoeft te zoeken.
Op een gegeven moment heb je nieuwe kleding gekocht (nieuwe inzichten) en merk je dat je overvolle kledingkast (oude overtuigingen en vastgeroeste patronen) je gaat irriteren omdat je je nieuwe kleren niet kwijt kan.
- Je begint met het leegruimen van je kast (begin meditatie) en gooit weg wat je niet meer draagt (c.q. je niet dient zoals zorgen, spijt, schaamte en schuld).
- Je vouwt op en legt/hangt alles netjes op kleur in je kast (gevorderde mediatie).
- Je merkt ineens op dat je 3 planken over hebt! (minder gedachten = meer ruimte in je brein)
- Je besluit deze planken vrij te houden voor nieuwe aankopen (nieuwe inzichten).
Kort door de bocht; meditatie zorgt dat je ‘meer tijd’ krijgt. Je kan dit alleen ervaren én geloven door het te gaan doen.
ONTSPAN, VERTRAAG EN VOEL
Ergens zorgt meditatie er dus voor dat je orde brengt in de chaos in je hoofd. Chaos in je hoofd geeft chaos in je dagelijkse leven. Het brengt het gekakel dat je brein de hele dag veroorzaakt tot rust. Want zeg nou eerlijk; vaak gaan je gedachten alle kanten op als je erop gaat letten. Alleen jij bent degene die dat gebabbel tot rust kan brengen. Je brein is als het ware een huis dat rommelig en overvol is; er kan op een gegeven moment niets meer bij en je voelt de spanning in je lijf stijgen. Zodra je gaat mediteren ontstaat er ruimte in ‘je huis’ (je brein) waardoor er plaats vrijkomt voor nieuwe inzichten. Vervolgens geeft dit meer richting aan je leven omdat je in moeilijke situaties beter weet welke keuze je het beste kan maken en welke afslag je moet nemen bij belangrijke kruispunten in je leven.
Nooit heeft iemand me dit uitgelegd waardoor ik ook lange tijd geen enkel begrip had voor meditatie en er een flink oordeel op legde (‘zweverig’). Logisch gevolg was dat ik er dus ook nooit aan begon. Als je echter kijkt naar mensen die hun leven op orde hebben en rust uitstralen, dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat zij vrij zijn van zorgen en stress. Meditatie klinkt in het begin misschien zwaar, maar het maakt je leven juist een stuk lichter en vrolijker!
Ooit zei een partner tegen mij ‘ik voel me zo alleen in mijn problemen, jij maakt je nergens meer zorgen over’. Ik probeerde uit te leggen dat zorgen maken geen enkel doel dient. Kijk naar het verleden, naar tijden dat je je zorgen maakte, wat heeft die tijd jou gebracht? Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets. Toch maken wij ons massaal zorgen, wat een zonde van de (negativi)tijd! Meditatie zorgt er onder andere voor dat je gaat inzien dat zorgen slechts ziekmakende gedachten zijn.
HULP BIJ MEDITEREN
Tenslotte is het vrijwel voor iedereen erg lastig om een weloverwogen beslissing te nemen in stressvolle tijden. Dit kan zijn in tijden van ziekte, scheiding, werkdruk of wanneer je thuis de ballen hoog wilt of moet houden. Doordat je hierdoor mogelijk niet de juiste keuzes maakt, wordt de stress nog groter en raak je het overzicht kwijt. Dit kan zich op den duur gaan uiten in een burn-out en/of lichamelijk klachten en (ernstige) ziekten. Ontspanning zoeken in meditatie en massage kan dan een goede hulp zijn.
Het is normaal dat je weerstand voelt als je met meditatie begint. En dat je denkt dat je ‘het niet kan’, maar ik kan je geruststellen; er is niets te kunnen, het vergt alleen wat oefening. De ene keer lukt het beter dan de andere keer. En… als ik het kan dan kan jij het zeker!
Mocht je in een stressvolle situatie zitten en zie je mediteren in je eentje niet zitten, ik help je er graag bij. Maak dan gerust eens afspraak; we kunnen bijvoorbeeld een mooie combinatie maken van meditatie en massage. Ook voor kinderen of mensen die last hebben van ADHD door overprikkeling is dit een geweldige manier om vanuit rust, uit je hoofd weer in je lijf te komen.
Liefs,
Regina